Veteranendag 2022

Elk jaar op de laatste zaterdag van juni wordt in Nederland Veteranendag gehouden. Dat is een dag als eerbetoon aan alle veteranen – van de Tweede Wereldoorlog tot en met de missies van nu – die zich hebben ingezet in dienst van de vrede. Doel is om maatschappelijke erkenning en waardering voor veteranen te bevorderen. De Nederlandse Veteranendag is ingesteld door de regering en wordt georganiseerd door het Nationaal Comité Veteranendag, met ondersteuning van het ministerie van Defensie en maatschappelijke partners. Koning Willem Alexander, minister-president Rutte en minister Ollongren van defensie wonen zaterdag 25 juni in Den Haag de Nederlandse Veteranendag bij, een eerbetoon aan de ruim 100.000 Nederlandse veteranen.

De Koning houdt een toespraak en reikt 18 vaandelopschriften uit aan eenheden van de Krijgsmacht die zich tijdens de strijd in Afghanistan hebben onderscheiden. Ook neemt hij het defilé af. Minister-president Rutte houdt een toespraak in de Koninklijke Schouwburg.

De dag start met een ceremonie in de Koninklijke Schouwburg, waar veteranen bijzondere persoonlijke verhalen vertellen, in combinatie met muziek en filmbeelden. De ceremonie wordt afgesloten met een toespraak van de minister-president. Na afloop spreekt de Koning met een aantal veteranen.

In de middag neemt Koning Willem-Alexander het defilé af op de Kneuterdijk waaraan ruim honderd detachementen deelnemen. Vooraan in het defilé lopen de 18 detachementen die kort daarvoor van de Koning een cravate hebben gekregen, gevolgd door detachementen met veteranen en actief-dienende militairen van alle krijgsmachtdelen.

De hele dag vinden op het Malieveld publieksactiviteiten plaats.

Om iedereen de gelegenheid te geven om op 25 juni naar Den haag te gaan, vinden in heel veel gemeenten een week eerder plaatselijke veteranendagen plaats. Dat was op 18 juni ook in Heemstede het geval.