Narcissen in het Groenendaalse bos

Hoe komen de narcissen in het Groenendaalse bos?
Narcissen zijn bloembollen en die worden in de grond gestopt. Dus die groeien niet zomaar in een bos. In 1953 werd aan de Vrijheidsdreef een Flora gehouden. Dat is een tentoonstelling van planten en bloemen. Er worden dan heel veel bloemen en bloembollen tentoongesteld om te laten zien wat er gekweekt wordt. Toen zijn misschien ook bloembollen in het bos geplant. Het ziet er in ieder geval heel leuk uit in het voorjaar.
Loop het bos eens in en ga dan naar het bos waar de honden niet mogen komen, dan zie je veel nacissen staan. Aan het eind staat een kudde schapen.

Lenteschool

Lenteschool in Bloemendaal

Na de Zomer- en Winterschool organiseert Welzijn Bloemendaal nu ook een Lenteschool in de meivakantie voor jongeren (11 tot en met 18 jaar) van statushouders, vluchtelingen en expats. De vakantieschool is geen gewone school. De school wordt i.s.m. Gemeente Bloemendaal aangeboden om ervoor te zorgen dat jongeren tijdens vakantieperiodes bezig blijven met Nederlandse taal en zo geen taalachterstand oplopen. Daarnaast heeft de school als doel om deze jongeren kennis te laten maken met anderen en zo hun sociale netwerk te vergroten. In de ochtenduren wordt op interactieve wijze les gegeven in Nederlands en maatschappijleer. In de middaguren vinden culturele en sportieve activiteiten plaats. De Lenteschool wordt gratis aangeboden en is bedoeld voor kinderen die woonachtig zijn in gemeente Bloemendaal (Bennebroek, Vogelenzang, Aerdenhout, Bloemendaal en Overveen) en Heemstede. Juist in deze tijd is het voor deze kinderen van extra belang om lessen te blijven volgen. 

De Lenteschool vindt plaats van 10:00 – 14:00 uur in de meivakantie op:
Week 1: maandag 26 en woensdag 28 april
Week 2: maandag 3 en woensdag 5 mei (met een speciale activiteit in het kader van die dag

Ben jij iemand of ken je kinderen die hiervoor in aanmerking zou(den) komen of wil je meer informatie? Neem dan vóór 15 april contact op Nicole Honingh; nicole@welzijnbloemendaal.nl. Ook als je je wilt aanmelden als vrijwilliger. Het aantal aanmeldingen voor de vakantieschool groeit en er is beperkt plek. 

Zomertijd

Het is weer zover. In de nacht van zaterdag 27 maart en zondag 28 maart gaat de klok een uur vooruit. Dat betekent een uur korter slapen. Maar ook dat het ’s avonds een uur langer licht is.
Doordat het een uur langer licht is heeft het kabinet besloten om de avondklok ook een uur later te laten beginnen. Dat is vanaf 31 maart. De avondklok gaat dan in om 22.00 uur.

Earth Hour 27 maart

Heemstede doet het licht uit, u ook?

Op zaterdag 27 maart van 20:30-21:30 uur doet Heemstede het licht uit in het gemeentehuis en de Molen en vraagt alle Heemstedenaren ook mee te doen.

Met deze wereldwijde actie ‘Earth Hour’ waar 180 landen en miljoenen mensen aan mee doen, wordt aandacht gevraagd voor onze kwetsbare natuur op aarde.
Dit jaar is er een bijzonder  en livestream versie van Earth Hour. Tijdens deze livestream geven ambassadeurs Humberto Tan, Armin van Buuren en André Kuipers samen met andere bekende Nederlanders natuur een stem. Tijdens Earth Hour LIVE komen muziek, inspirerende verhalen van bijzondere gasten, dilemma’s én entertainment aan bod. Zoals een mini-show van cabaretier Guido Weijers, een live optreden van o.a. Danny Vera en FRIDAY, een lesje klimaat met Amara Onwuka en nog veel meer. De live stream is vanaf 20.15 te volgen via wwf.nl/earthhour.

Persbericht Gemeente Heemstede

Haven van Heemstede wordt vernieuwd.

Misschien hebben jullie het al gezien. Bij de haven van Heemstede aan de Heemsteedse Dreef, hoek Havenstraat, zijn ze aan het werk.
Het is de bedoeling dat de haven een plek wordt waar je gezellig kunt verblijven. Er komen bankjes en een steigertrap, waar je op kunt gaan zitten om lekker te kletsen en/of naar de haven te kijken. Ook voor mindervaliden en kinderwagens wordt het toegankelijk gemaakt. Er komt ook een ligplaats voor boten van passanten. Passanten zijn mensen, die hun boot aanleggen, om Heemstede te bezoeken.
Het plan is bedacht door het Havenlab; dat is een groep inwoners, ondernemers en belangstellenden die het ontwerp heeft gemaakt. De werkzaamheden zullen waarschijnlijk eind juni klaar zijn. Dan kan iedereen er in de zomer een kijkje nemen.

De VoorleesExpress

De VoorleesExpress Heemstede

Ieder verhaal begint met taal…

Ouders willen graag hun kinderen ondersteunen in de taal en lezen maar weten soms niet hoe. Niet voor iedere ouder is het vanzelfsprekend om voor te lezen, actief bezig te zijn met taal. Hoe lees je voor? Hoe kom je aan boeken? Waar is de bibliotheek? Hoe kan je taal stimuleren bij je kinderen? De VoorleesExpress helpt hierbij. Een voorwaarde is dat ouders gemotiveerd zijn om iets te leren m.b.t. voorlezen en taal, en dat zij actief meedoen. De moedertaal speelt ook een belangrijke rol, het is dan ook geen Nederlandse les. 

De VoorleesExpress ondersteunt kinderen van 2 t/m 8 jaar met een taalachterstand. Twintig weken, op een vast moment, komt er een vrijwilliger een bij het gezin thuis langs om voor te lezen. Samen met de ouders zorgt de VoorleesExpress ervoor dat taal en leesplezier een vaste plek krijgen in het gezin.

Het doel is om de taalomgeving thuis te verrijken en taal te stimuleren door o.a. leesplezier. Ouders maken een belangrijk deel uit van het project en zij worden ondersteund door de vrijwilliger om taal en voorlezen een blijvend plekje in het gezin te geven.

De VoorleesExpress Heemstede wordt uitgevoerd door WIJ Heemstede i.s.m. de bibliotheek Zuid-Kennemerland hebben. 

De VoorleesExpress werkt o.a. samen met (voor)scholen en versterkt partnerschap tussen school en ouders. Aanmeldingen kunnen door (voor)scholen worden gedaan in overleg met de VoorleesExpress Heemstede. Neem contact op met je school/ peuterspeelzaal of de leerkracht wanneer je mee wilt doen met de VoorleesExpress, of vraag iemand uit je omgeving om jou daarbij te helpen. 

Meer weten?

 Kijk op https://voorleesexpress.nl/locatie/heemstede voor meer informatie.

Heb je een vraag?

Stel je vraag aan projectleider Els Boon van WIJ Heemstede, tel.: 0614956731 of via de mail: heemstede@voorleesexpress.nl

Vergoeding voor huiswerkbegeleiding, bijles of examentraining

 

Bloemendaal – Heemstede, 26 februari 2021

Vergoeding voor huiswerkbegeleiding, bijles of examentraining
Voor ouders met een laag inkomen

Inwoners met een laag inkomen kunnen een vergoeding voor huiswerk-begeleiding, bijles of examentraining aanvragen bij de gemeente Bloemendaal of Heemstede. De vergoeding is voor kinderen op de middelbare school of in het middelbaar beroepsonderwijs.

Voor kinderen in de hoogste klas van de middelbare school breekt er binnen niet al te lange tijd een spannende periode aan: de examens komen eraan. Examentraining helpt bij de voorbereiding, maar is kostbaar. Daarom geeft de gemeente hier een vergoeding voor. Leerlingen die niet in het examenjaar zitten kunnen deze regeling gebruiken voor bijles of huiswerkbegeleiding. De maximale bijdrage is € 1.200,00.

Richtlijn laag inkomen 

Er zijn richtlijnen voor een laag inkomen. Voor een alleenstaande ouder is dit ongeveer €1.308 netto per maand (zonder vakantiegeld). Voor gehuwden of samenwonenden is dit €1.868 netto per maand (zonder vakantiegeld).

Aanvragen vergoeding

Ouders die aan de criteria voldoen kunnen de vergoeding aanvragen via www.iasz.nl/bijles. Hier staan ook de voorwaarden.

Bereken uw recht

Er bestaan veel andere regelingen voor inwoners met een laag inkomen. Bijvoorbeeld voor een computer, fiets of sportkosten. Inwoners kunnen anoniem hun rechten berekenen op www.iasz.nl/berekenuwrecht.

  Persbericht:Gemeente Heemstede en BloemendaalVergoeding voor huiswerkbegr

De website van de Historische Vereniging Heemstede Bennebroek is vernieuwd.

De website van de HVHB is nieuw. Er staan beschrijvingen van vele monumenten op de site en u kunt er ook terecht voor wandel- en fietsroutes. Ook zijn er historische films te zien.
Er staan nu ook filmpjes op met een korte videoboodschap van  de burgemeester van Bloemendaal de heer Roest en wethouder Struijf van Heemstede om de website te promoten.
Wil je wat meer weten over Heemstede en/of Bennebroek, neem dan een kijkje op de website via de volgende link; https://hvhb.nl.
Veel plezier.