Corona richtlijnen per 1 juni

Vanaf 1 juni zijn er nieuwe stappen mogelijk.

Je mag met meer mensen buiten zijn, maar de 1.5 meter afstand blijft.
Je mag met 30 mensen binnen in een openbare ruimte zijn. ook daar geldt de 1.5 meter afstand.
Helaas gaan de sportscholen niet open.
Muziek maken zoals zingen en spelen op blaasinstrumenten zijn misschien nog gevaarlijk, daar wordt nog naar gekeken.

De Horeca mag open,
Binnen mogen 30 mensen en je moet reserveren en uiteraard mag je geen ziekte verschijnselen hebben.
Buiten mogen meer mensen op het terras zitten wel op 1.5 meter afstand. Mensen uit één huishouden mogen wel binnen die afstand bij elkaar zitten, evenals 2 personen.

Bioscopen, concertzalen en theaters mogen ook weer open, maar ook daarvoor geldt de 1.5 meter regel en niet meer dan 30 mensen. Ook hier moet gereserveerd worden.

Op 2 juni gaan de middelbare scholen open.

Voor een volledig overzicht kun je kijken op de link van de Rijksoverheid.
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/vraag-en-antwoord/persconferentie-coronavirus-de-stappen-na-1-juni-in-eenvoudige-taal

Non-profitorganisatie Stibat deelt Pluimen uit

De non-profitorganisatie Stibat heeft de landelijke campagne “Lege batterijen?  Lever ze in en Win”. De winnaars waren een inwoner uit Bennebroek en één uit Heemstede, die daarmee een Pluim en een cadeaubon van €25.00 verdienden. Door het inleveren van de batterijen leverden ze een bijdrage aan het milieu.
Stibat werkt aan een schoner milieu door lege batterijen in te zamelen. Er wordt dan bv. een kaasschaaf, een zaklamp of een fiets van gemaakt. Lever dus altijd je lege batterijen in en gooi ze niet in de afvalbak. Landelijk zijn er ruim 24.000 inleverpunten: supermarkten, bouwmarkten, drogisterijen, speelgoedwinkels, etc. Principe: waar je batterijen kunt kopen, kun je ook lege batterijen inleveren.
Dus als het milieu je lief is, lever je batterijen in!

“Kom In Mijn Tuin” opent weer voor kinderen op 14 mei

Het doel van “Kom In Mijn Tuin” is om kinderen, ouders/grootouders en mindervaliden te leren over natuur en gezonde voeding en het bevorderen van de kennis van het (moes)tuinieren.
“Kom In Mijn Tuin” in Groenendaal gaat donderdag 14 mei weer van start voor kinderen, ingang Herenweg 18  Heemstede (tegenover de Manpadslaan), natuurlijk met in achtneming van de Corona-richtlijnen van het RIVM. De Tuin is open op donderdag en vrijdag van 16.00 tot 17.00 uur.
Vrijwilligers zullen de kinderen helpen bij het tuinieren  Ze hebben al een en ander voorbereid, zodat er meteen van start gegaan kan worden.


Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar voor de kinderen. Je kunt je opgeven via info@kominmijntuin.com of via Mik van der Bor telefoon 023-5282651

Kijk voor meer info op de link: https://www.kominmijntuin.com

Nieuw maatregelen Corona vanaf 11 mei

De volgende maatregelen worden verruimd per 11 mei

  • Scholen in het basisonderwijs, inclusief het speciaal (basis)onderwijs, de dag- en gastouderopvang openen hun deuren
  • Iedereen mag buiten sporten (inclusief lesgeven), mits er 1,5 meter afstand wordt gehouden. Die afstand geldt niet voor kinderen tot en met 12 jaar. Wedstrijden, gezamenlijke kleedkamers en douches zijn verboden. Voor kinderen en jongeren tot en met 18 jaar geldt nog steeds dat buiten sporten onder begeleiding gebeurt.
  • Het uitoefenen van de meeste contactberoepen is per 11 mei 2020 weer mogelijk. Het gaat om onder andere: rijinstructeurs, medische beroepen (diëtist, masseur, enz.), medewerkers in uiterlijke verzorging (kapper, pedicure, schoonheidsspecialist, enz.) en alternatieve geneeswijzen (acupuncturist, homeopaat).
  • Bibliotheken openen hun deuren weer voor publiek. Ze nemen maatregelen zodat bezoekers 1,5 meter afstand tot elkaar kunnen houden.Vanaf 1 juni gaat er weer het een en ander veranderen, maar dat vertel ik de volgende keer.
    Bron: Rijksoverheid 7 mei

Koninklijke Onderscheiding

 

Op vrijdag 24 april kreeg Hans Kerkhoff, lid van het Platvorm voor integratie, een telefoontje van burgemeester Astrid Nienhuis om te horen, dat hij benoemd is tot Ridder in de orde van Oranje Nassau. Het is hem echt gegund, want hij is al meer dan 50 jaar op vele terreinen actief als vrijwilliger, met name voor de kerk, natuur en milieu en vluchtelingen.
Hij is bv: natuurgids bij IVN afdeling Zuid-Kennemerland, vrijwilliger bij Thijsse’s Hof in Bloemendaal, vrijwilliger van de stichting Taalcoaches en collectant voor verschillende goede doelen. Wij feliciteren hem van harte.

Koningsdag wordt Woningsdag

Op 27 april viert koning Willem Alexander zijn 53ste verjaardag. Dat is elk jaar een groot feest, maar door het Coronavirus is dat dit jaar niet mogelijk. De Bond van Oranje Verenigingen heeft een alternatief bedacht.
De Bond  roept iedereen op om op 27 april de vlag uit te steken met als motto “Voor de jarige koning en voor elkaar. Voor het zorgpersoneel, voor de onderwijzers, voor iedereen die zich inzet voor de samenleving.” Ook wordt gevraagd tussen 09.45 en 10.00 uur de klokken te luiden “als teken van verbinding, verdriet en vreugde”.
Om 10.00 begint de Nationale Aubade met het zingen van het Wilhelmus. Daarna zal de burgemeester van Gouda Verhoeve de koning feliciteren vanuit het stadhuis.
Aan kinderen wordt gevraagd of ze een brief of tekening willen maken voor de koning. De brieven worden gebundeld en deze aan de koning te overhandigen. “Ze zullen deze periode nooit meer vergeten. Hoe voelen ze zich? Wat houdt ze bezig?” Ali B. is ambassadeur van dit project. Om 16.00 uur volgt een nationale toost.

 

Lente in Groenendaal

Nu we niet veel naar buiten mogen, is het wel heel fijn om naar het Groenendaalse Bos te gaan. Het is er heel rustig en stil omdat er geen vliegtuigen over vliegen. Je kunt daardoor genieten van de vogelgezang. Als je heel stil bent en je loopt in het gedeelte waar de honden niet mogen komen, kun je soms een paar reeën tegenkomen. Dat is echt bijzonder. Ook zie je eekhoorntjes.

De meeste bomen krijgt nu blaadjes, maar die zijn nog heel teer groen. Er staan in het bos ook bomen in bloei. Dat is in heel Heemstede zo, dus daar kun je ook van genieten.
Ga lekker een eindje om, dan word je vanzelf een beetje blijer. Veel plezier maar houd afstand met andere wandelaars.

Spelletjes voor thuis

In deze tijd van veel thuis zitten, hierbij wat spelletjes. Ik denk dat iedereen ze kent, dat ze in alle landen gespeeld worden, maar gewoon even als ‘reminder’ of ‘Oh ja!’.

‘Ik zie ik zie wat jij niet ziet’

Iemand zegt: Ik zie ik zie wat jij niet ziet en de kleur is ……..

Die persoon neemt een voorwerp in gedachten dat iedereen kan zien in de kamer. Bijvoorbeeld de rode viltstift op tafel. De anderen gaan alle rode voorwerpen opnoemen die voor iedereen te zien zijn. Bijvoorbeeld: ‘Jouw trui’ ‘Die bloemen’ ‘Het gordijn’ ‘Mamma’s lippenstift’.

Wie het goed heeft geraden mag daarna iets in gedachten nemen.

********

‘Wie heb ik in gedachten?’

Iemand neemt een persoon in gedachten, die iedereen kent. Het kan ook een figuur uit een sprookje zijn of uit een film of van de televisie. De anderen gaan vragen stellen: ‘Is het een man?’ ‘Is hij ouder dan 50?’ ‘Kan hij goed zingen?’ Er mag alleen met ‘JA’ of ‘NEE’ of ‘Weet ik niet’ worden geantwoord.

Wie het goed heeft geraden mag daarna iemand in gedachten nemen.

*******

‘Geen ja, geen nee en geen uh’

Het tegenovergestelde…… Degene die aan de beurt is, gaat vragen van de anderen beantwoorden. Bedenk met elkaar een onderwerp, bijvoorbeeld school, de tuin, voetbal of een bepaalde tekenfilm. Zet een alarm (op je telefoon) op één minuut en wie een minuut lang geen JA of Nee of Uh zegt, wint! Of zet een stopwatch (ook op je telefoon) en wie het dit langste volhoudt, heeft gewonnen.

******

Wie weet er nog meer van deze simpele spelletjes? Laat het weten via het contactformulier op deze site! We hebben vertalers, dus je kunt ook in Arabisch, Tigrinya en Engels schrijven. Misschien een spelletje dat je in je eigen land altijd deed, maar we hier niet kennen? We zijn benieuwd!