De eikenprocessierups en de bastaardsatijnrups komen in Heemstede voor

Doordat het een koud voorjaar is geweest, is de overlast door de eikenprocessierups weken later dan vorig jaar. Ook de bastaardsatijn rups komt te voorschijn. Beide veroorzaken flinke huidirritatie door hun brandharen.
Ter bestrijding van de eikenprocessierups zijn 49 nestkastjes voor mezen opgehangen in het Groenendaalse Bos, want jonge mezen eten meer dan 50 rupsen per dag en een nest bestaat vaak uit 6 mezen. Er hangen ook 51 vleermuis kasten in het bos. Een vleermuis eet per dag een kwart van zijn eigen gewicht

De eikenprocessierups zit meestal in eikenbomen. Meerdere eikenprocessierupsen kunnen samen een boom helemaal kaal eten.
De eikenprocessierups is te herkennen aan lange witte haren. Ze zitten in nesten op boomstammen of op dikkere takken als een soort dicht spinnenweb.

De bastaardsatijnrups komt voor in duindoorns, meidoorns, sleedoorns, eiken, berken en fruitbomen. Ook deze rups heeft gemene haren waarvan de klachten overeenkomen met de klachten die horen bij de eikenprocessierups.
De bastaardsatijnrups is te herkennen aan:
  donkerbruin tot zwart lijf, lange geelbruine haren en 2 rode wratten op z’n rug.

Ziet u de eikenprocessierups of de bastaardsatijnrups in een boom in openbaar gebied, meld deze locatie dan bij de gemeente.

 

Struikelstenen

Struikelstenen

Struikelstenen, oorspronkelijk ‘Stolpersteine’, zijn een initiatief van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. Het zijn kubusvormige betonnen stenen met een messing bovenplaat, met daarin de tekst gegraveerd. De stenen worden geplaatst in het trottoir voor de huizen waaruit de Joden verdreven en vermoord zijn. Inmiddels liggen er in Europa meer dan 70.000 struikelstenen.

Ook in Heemstede zijn 2 struikelstenen geplaatst ter nagedachtenis aan  mevrouw Johanne Hedwig van Straaten en haar zus Marie Mathilde van Straaten. Beiden zijn om gekomen in Duitse concentratie kampen. De Kleindochter van mevrouw Johanna van Straaten heeft hiertoe het initiatief genomen. Haar oma heeft van 1937 tot de eerste jaren van de tweede wereldoorlog een boekwinkel op de Binnenweg nummer 91 gehad. Daar zijn de struikelstenen te vinden.

 

 

 

‘‘De taalsoos, iets voor u?’’

Wel vaker heeft u op deze site kunnen lezen over ‘de taalsoos’. Meestal als er iets bijzonders te vermelden was: bezoek van de burgemeester of van Sinterklaas, of dat we in de tent bij de bibliotheek door konden gaan toen corona roet in het eten gooide. Hoe is het nu met de taalsoos? En, zou het iets voor u zijn? Wat doen we op die woensdagochtend in de bibliotheek?

Het hoofddoel is oefenen met praten in het Nederlands. Maar we besteden soms ook aandacht aan grammatica, leggen uitdrukkingen en gezegdes uit, bespreken Nederlandse gewoontes. (Waarom is heel Nederland oranje bij feesten? Waarom niet blauw of rood?)  Onlangs hebben we een uur besteed aan het woordje ‘er’. Denkt u daar als Nederlander eens over na…. Hoe vaak en op hoeveel verschillende manieren dat voorkomt in onze taal! En denkt u dat een buitenlander ons begrijpt als hij of zij hoort zeggen ‘doedurdugroete’?

Soms lijkt het een beetje op school, maar de deelnemers vinden het over het algemeen leuker en leerzamer! Vooral als we kleine dilemma’s bespreken en in de vorm van een rollenspel gesprekjes voeren. (Wat doe je als je in de winkel te weinig geld terugkrijgt? En…. Wat doe je als je te veel terugkrijgt ???) Voordat de 1.5 meter regel van kracht was, waren we soms met wel 18 deelnemers. Dan maakten we kleine groepjes, zodat iedereen aan bod, maar vooral aan het woord, kon komen. We hopen dat het in augustus weer op die manier kan…. Iedereen die Nederlands praten wil oefenen, is welkom. Er zijn nu deelnemers uit Korea, Syrië, Indonesië, Bulgarije, Turkije, Eritrea en Denemarken. Even iets uitleggen aan een ander mag in de eigen taal en de vrijwilligers, die de bijeenkomsten voorbereiden, hebben Frans, Turks, Arabisch, Italiaans, Engels en Duits in huis. Maar verder: Nederlands. Het oer-Nederlandse woord ‘gezelligheid’ staat hoog op de lijst!

Zodra het aantal deelnemers weer onbeperkt is, zullen we dat laten weten op deze site en wie weet zien we u dan! Welkom.

Kinderboerderij ‘t Molentje wordt 70 jaar!


Een kinderboerderij die 70 jaar wordt: dat is heel bijzonder. ’t Molentje is de oudste kinderboerderij van Nederland. Dat vraagt om een mooi feest.
Hat landgoed is al sinds 1913 eigendom van de gemeente, in 1951 werd de boerderij gebouwd. Toen startte ook de kinderboerderij. In de loop van de tijd woonden er heel veel soorten dieren, niet alleen koeien, varkens, herten en geiten, maar ook cavia’s, lama’s, kangoeroes en een bijen kolonie. Helaas is bij de brand in 2010 de hooibergstal met de bijenkolonie afgebrand.
Zaterdag 26 juni is het feest: iedereen is welkom!!
Voor bezoekers is er koffie, thee en limonade met wat lekkers erbij, en om 14.00 begint de feestlunch.
Kinderen hebben een vlaggetjes kleurplaat ingekleurd, en alle tekeningen worden in een slinger opgehangen op de boerderij. Het zal er heel feestelijk uitzien.


De kinderboerderij ligt in het Groenendaalse bos, vlak bij de speeltuin, Burgemeester van Rappardlaan 1.

Scouting WABO Heemstede

De scouting WABO Heemstede is een actieve, gezellige en stoere meidengroep in het Groenendaalse Bos en ze bestaan dit jaar 75 jaar.
Wat doe je op scouting?  Je doet er leuke en spannende activiteiten , zoals speurtochten, knutselen en kampvuur.
Wat is scouting? Het is de grootste jongerenorganisatie in Nederland. Als je lid bent van de scouting, kom je wekelijks bij elkaar. Soms ga je op kamp en als je ouder bent zijn er ook internationale activiteiten. Je hebt ook een speciale outfit als je lid bent.
Wereldwijd zijn er 50 miljoen meiden en jongens lid van de scouting.
Koningin Maxima is beschermvrouwe van scouting Nederland.

Je hebt een groep van 7 t/m 10 jaar de Welpen en een groep van 10 t/m 14 jaar de Scouts. Er zijn ook groepen van 14 jaar en ouder.
Voor meer informatie klink op onderstaande link:
https://waboscouting.nl/scouts/ 

Het clubuis heeft geen eigen adres. Aan de Ritsema Boskade bij nummer 11 bevindt zich een bruggetje, als je dat bruggetje over gaat en links aanhoudt, kom je bij het clubhuis.
Je kunt een aantal keren meedoen zonder lid te worden.

Adriaan Pauw lezing

Zwemmen: in Nederland moet iedereen dat kunnen!

Nederland heeft heel veel water: de zee, meren, rivieren en sloten. Het is belangrijk dat alle inwoners van ons land kunnen zwemmen. Je hebt ongeveer een jaar les nodig om goed te leren zwemmen. Uitgaande van minimaal € 40 per maand kost het je dat € 360 voor een heel jaar.

Waar kun je zwemmen?
In Heemstede:
bij Sportfondsen Groenendaal, Sportparklaan 16, lessen op dinsdagavond van 18.15 tot 19.00 uur en van 21.00 tot 21.45 uur. Een leskaart voor 4 weken kost  € 50.

In Haarlem:
in het Boerhavebad, Kadijklaan 1, (Schalkwijk). De lessen voor vrouwen zijn op dinsdagavond.
En verder:
Zwemschool De Drijver, locatie Haarlem-Zuid-Heemstede, Frederik Hendriklaan 73. Lessen op vrijdagavond.
PréSport, gevestigd in Sam Twee in Haarlem Schalkwijk, tegen Heemstede aan. Lessen op maandag-, dinsdag- en vrijdagavond. Kosten € 43,50 per maand.
Zwemvereniging Haarlem, lessen voor vrouwen op woensdagavond, voor mannen op vrijdagavond, in zwembad De Planeet. Waarschijnlijk alleen toegankelijk voor leden.

Zwembaden mogen vanaf 18 mei weer open met maximaal 30 bezoekers.

Neem zelf contact op met een zwembad om je lessen te regelen!

 

Zomerhelden

Zomer Helden 

Wat maakt iemand een held? Welke superkrachten heb jij? Woont er een held bij jou in de straat? Samen gaan we op heldenjacht tijdens de zomerklas. We gaan allemaal super toffe en heldhaftige dingen doen zoals strip tekenen, power petten maken en superfood koken en samen eten. Geef je snel op! 

pastedGraphic.png

Wanneer: 22,23,29,30 juli 2021

Hoe laat: 10:00-14:00 uur

Wie: Kinderen van groep 5 t/m 8

Waar: Luifel, Herenweg 96, Heemstede 

Kosten: €5,00 euro incl lunch

Fietsles en fietstrainers gezocht.

Fietsen en Fietstrainers gezocht!

Heeft u ook net een e-bike gekocht en staat de oude fiets nog in de garage?

U zou daar de Heemsteedse migranten met verblijfsvergunning heel blij mee kunnen maken. Het leren fietsen is heel belangrijk voor hun zelfredzaamheid.  Zij hebben een fietsles clubje dat een schreeuwend tekort heeft aan fietsen. Vouwfietsen zijn handig in hoogte verstelbaar en dus heel geschikt. Maar ook vrouwen-, mannen- en kinderfietsen komen heel goed van pas.  En daarnaast kunnen we mensen gebruiken, die hen willen helpen leren te fietsen. Nooit eerder ‘fietsles’ gegeven, maakt niet uit, met geduld, plezier erin hebben en 1 a 2 keer per week 30-60 minuten beschikbaar hebben, kom je al een heel eind. Kortom, help onze nieuwe plaatsgenoten op de fiets en help ze om veilig door het verkeer te laveren.

Voor informatie: Welkom Heemstede, Platform voor Integratie

Pim van Wonderen, pimvanwonderen@hotmail.com.

Vaccinatie

Zoals jullie weten wordt er volop gevaccineerd bij mensen ouder 18 jaar. Het plan is, dat zoveel mogelijk mensen zich laten vaccineren. Is het je niet duidelijk wat de bedoeling is,
klik dan op onderstaande links, want daar wordt dat vaccinatie-plan in je eigen taal uitgelegd.
De link van “corona.steffie” heeft ook gesproken tekst.

https://www.pharos.nl/coronavirus/coronavaccinatie/

https://corona.steffie.nl/nl/