Tekening voor Sinterklaas

Maak een tekening voor Sinterklaas.
Zoals jullie misschien gezien hebben is Sinterklaas weer in Nederland aangekomen. Door Corona komt hij helaas niet in Heemstede, want Sint werkt thuis in het Grote Pietenhuis. Hij zou het wel heel leuk vinden, als hij tekeningen van jullie kreeg. Maar hoe komen die dan bij het Grote Pietenhuis? Daar heeft onze burgemeester mevrouw Astrid Nienhuis wat op gevonden. Zij gaat op 27 november met alle tekeningen naar Sinterklaas toe. Als jullie een mooie tekening gemaakt hebben, kun je hem naar het Gemeentehuis sturen en dan brengt de burgemeester ze naar de Sint. Dat is toch een goed idee!
Dus pak je tekenspullen en ga aan de slag.
veel plezier!

Orange the World

Op veel plekken in de regio en in heel Nederland gaat woensdag om 20.00 uur het oranje licht aan, als onderdeel van Orange the world. De actie is een initiatief van de Soroptimisten, een wereldwijde serviceorganisatie van vrouwen, en loopt tussen 25 november en 10 december. De startdag 25 november is de internationale dag tegen geweld tegen vrouwen en 10 december is internationale mensenrechtendag.
In Heemstede wordt het Gemeentehuis en het Molentje oranje verlicht.

Corona Gerelateerde Informatie

Corona Gerelateerde informatie

Persconferentie Rutte

GlobalTalk (dit is de nieuwe naam van TVCN tolkendienst) heeft de persconferentie van 28 september vertaald. Zie https://www.globaltalk.nl/persconferentie/

Pharos

Pharos heeft op haar website al aangepast naar aanleiding van de verscherpte maatregelen rondom het Coronavirus. Deze info is o.a. beschikbaar in het Arabisch, Tigrinya, Turks en Farsi.

https://www.pharos.nl/coronavirus/

Donorregister

Nu bij veel mensen de brief inzake het donorregister op de deurmat valt, stuur ik jullie even een link naar een site waar je voorlichtingsmateriaal in diverse talen over dit onderwerp vindt: van Tigrinya tot Fries en van Arabisch tot gebarentaal en nog veel meer.

https://www.donorregister.nl/voorlichtingsmateriaal

Zorgverzekering

We gaan weer richting einde jaar en dan komt het onderwerp zorgverzekering ook weer op de agenda. Ook voor nieuwkomers wellicht handig om te laten zien. In het Tigrinya, Arabisch, Engels en Nederlands

https://www.uitlegzorgverzekering.nl/nl/

Verdere informatie voor onze clienten is ook te vinden op onderstaande link

https://www.vluchtelingenwerk.nl/forrefugees/gezondheidszorg

Deze site voor statushouders/vluchtelingen geeft informatie in verschillen talen ( Dari, Farsi, Arabisch, Tigrinya, Turks, Frans, Engels en Nederlands) over de gezondheidszorg. Maar ook over onderwerpen als Inburgeren, Werk en Inkomen, Onderwijs en Gezinshereniging.

Alle genoemde links staan ook op de site op de pagina Links. Daar zijn ze altijd te vinden.

 

Adriaan Pauwjaar

Adriaan Pauwjaar 2020 gaat nog steeds verder

Aan het begin van dit jaar hadden we er heel veel zin in: het Adriaan Pauwjaar. Het is dit jaar precies 400 jaar geleden (in 1620) dat Adriaan Pauw hier in Heemstede en Bennebroek kwam wonen. Adriaan Pauw was zo belangrijk dat een feestjaar wel op zijn plaats is. Hij heeft de Oude Kerk op het Wilhelminaplein gebouwd en ook de Voorwegschool. Hij heeft de Zandvaart en de Blekersvaart gegraven, waardoor Amsterdam van zand voor verdere uitbreiding kon worden voorzien en Heemstede veel blekerijen kreeg. Deze activiteiten hebben Heemstede veel welvaart gebracht. Ook heeft Adriaan Pauw een belangrijke rol vervult bij de vrede van Münster waardoor de 80-jarige oorlog eindigde en het vrede werd in Europa. Vandaar de vredesbrug bij het Oude Slot.

We waren dus enthousiast bezig met het voorbereiden van een jaar met allerlei leuke evenementen voor de gehele Heemsteedse bevolking. En toen….kwam corona! Een prachtig weekend in mei met een markt met oude ambachten, de heropening van de gerestaureerde grafkelder van Adriaan Pauw en een symposium over de betekenis van Pauw voor Heemstede, de regio, Nederland en Europa moest worden afgelast. Allerlei evenementen, zoals sporttoernooien, muziekuitvoeringen en andere evenementen waarbij veel mensen bij elkaar komen, konden ook niet doorgaan. En toch heeft Heemstede nog wel veel dingen op Pauw-gebied kunnen meemaken. Denk bijvoorbeeld aan 19 september toen de winkeliersvereniging een leuke dag organiseerde met een fantastische wedstrijd. Een mooie zonnige zaterdag met veel vertier op Binnenweg en Raadhuisstraat. En zo waren er ondanks corona teveel evenementen om op te noemen.

En het gaat ook nog even door. Mooie dingen worden doorgeschoven naar 2021. Het symposium wordt waarschijnlijk in mei gehouden en zal wat verdieping krijgen nu de naam van Pauw in verband is gebracht met slavernij door de Verenigde Oost-Indische Compagnie. Bovendien zijn er nog exposities in de Pauwehof en de Burgerzaal in het Raadhuis van kunst die het afgelopen jaar in het kader van Adriaan Pauw is gemaakt. 

Het Adriaan Pauwjaar mag dan wat tegenslag hebben gehad, maar de organisatie laat het hoofd niet hangen. Kijk voor alles wat er nog speelt en wat er nog gaat komen op www.2020adriaanpauw.nl. 

Namens de stichting Adriaan Pauw, 

Ben Steinebach

 

 

Landhuis De Hartekamp

Het landhuis De Hartekamp werd in 1692 gebouwd voor Johan Hindelopen. Het stond op de plaats van de hofstede van de familie Van Berkenrode. Het is in de loop der eeuwen verschillende keren aangepast aan de bewoners.
De beroemde Zweedse bioloog Carolus Linnaeu woonde er van 1736 tot 1738 als gast van de familie Clifford. Linnaeus heeft ongeveer 18.000 planten- en diersoorten beschreven.
Het monumentale landhuis is sinds 1952 in gebruik bij het Zorgcentrum “De Hartekamp Groep” een organisatie voor mensen met een beperking.

In het park kun je heerlijk wandelen. Het is er heel mooi en de tuin is prachtig aangelegd.
Het is gratis toegankelijk.

Het Park bevindt zich aan de Herenweg 5, 2105 MB Heemstede.

Wintertijd

LET OP: in de nacht van zaterdag 24 en zondag 25 oktober wordt de klok een uur terug gezet. Als het wintertijd wordt gaat de klok in de nacht van zaterdag op zondag van 3 uur ’s nachts naar 2 uur ’s nachts, achteruit dus.Die nacht kun je een uur langer slapen. Het is altijd wel wennen aan een andere tijd. Het is ’s morgens langer licht, maar ’s avonds al om ongeveer 18.00 uur donker. Maar het went weer.

Corona: er zijn weer nieuwe strengere regels!

Het gaat niet goed:
Het aantal besmettingen is heel hard gestegen en stijgt nog steeds hard. Dus heeft de overheid nieuwe maatregelen aangekondigd, die gelden vanaf woensdag 12 oktober 22.00 uur. Het is belangrijk dat iedereen zich daaraan houdt.

De belangrijkste nieuwe regels:

 • Thuis mag je maximaal 3 personen per dag ontvangen.
 • In zalen waar mensen zitten mogen maximaal 30 mensen tegelijk aanwezig zijn.
 • Binnen en buiten bestaat een groep uit maximaal 4 personen van verschillende huishoudens.
 • Een huishouden heeft geen maximaal aantal personen.
 • Werk thuis, tenzij het niet anders kan.
 • Draag vanaf 13 jaar een mondkapje in de openbare binnenruimtes en in het openbaar vervoer.
 • In het voortgezet en hoger onderwijs draagt iedereen een mondkapje buiten de les.
 • Alle cafés en restaurants aan dicht. Eten of drinken afhalen mag wel. Deze regels gelden niet voor hotelgasten en voor uitvaarten.
 • Winkels gaan dicht om 20.00 uur. Er zijn geen koopavonden meer. Levensmiddelenwinkels mogen langer open blijven.
 • Tussen 20.00 en 7.00 uur mag  geen alcohol worden verkocht.
 • De meeste evenementen zijn verboden. 
 • Bioscopen en theaters mogen open blijven. 
 • De markt blijft ook open.
 • Sporten is alleen beperkt mogelijk:
 • Vanaf 18 jaar moet je 1,5 meter afstand houden en je mag met niet meer dan 4 personen tegelijk sporten.
 • Er zijn geen wedstrijden.
 • Sportkantines en kleedruimtes zijn gesloten.
 • Reis zo min mogelijk.
 • Zorg dat je niet in de drukte komt.

En natuurlijk is het heel erg belangrijk om je aan de basisregels te houden:

 • Was vaak je handen, in elk geval altijd als je van huis bent geweest.
 • Houd 1,5 meter afstand.
 • Blijf thuis als je ziek bent, vaak moet niezen, verkouden bent of veel moet hoesten.
 • Hoest of nies in je elleboog.
 • Draag in winkels en in drukke straten een mondkapje.

 

Paddenstoelen in Groenendaal.

Je hoeft niet naar “Elswout” te gaan om een grote collectie paddenstoelen te zien, want na een lange periode met regen wordt het Groenendaalse bos een paradijs van paddenstoelen!
Paddenstoelen zijn geen planten, maar vruchtlichamen van schimmels. Er komen in Nederland meer dan 5.000 soorten paddenstoelen voor.
Ze zijn in verschillende soorten , maten en kleuren.
Ze staan alleen of in een grote groepen,     ze kunnen prachtige witte kleur hebben,
maar ook  andere kleuren,bijvoorbeldgeel 
en kan ook oranje.
Je kan het op de boomtak vinden, niet allen rondom de boom!
Het wordt echt een avontuur als je rustig door de bos wandelt .
Dus kom snel en geniet ervan, want ze zijn kwetsbaar en blijven niet lang!

VN-blauw kleuren


In de dagen voor de ‘verjaardag’ van de Verenigde Naties zal het raadhuis van Heemstede van 19 oktober t/m 24 oktober blauw verlicht zijn. Ook het Molentje van Groenendaal kleurt blauw.
De Verenigde Naties bestaat op 24 oktober 2020 precies 75 jaar. Om dit heugelijke moment te markeren worden in de aanloop hiernaartoe zoveel mogelijk gebouwen, bruggen, (kerk)torens, standbeelden, pleinen en fonteinen in Nederland in blauw licht gezet. Heemstede doet hier graag aan mee uit waardering voor de activiteiten van de Verenigde Naties.
De VN zet zich nog altijd in voor wereldwijde samenwerking, met name op het gebied van vrede en veiligheid,  duurzame economische en sociale ontwikkeling, mensenrechten, humanitaire hulp het internationaal recht.

Kinderdisco bij Wij Heemstede

Kinderdisco 6 – 10 jaar

Van september t/m mei is er elke maand in Plexat een echte kinderdisco. Een dj zorgt met zijn muziek dat alle kinderen lekker kunnen dansen en springen. Meestal doen we ook een danswedstrijdje of gaan we limbodansen.

Bij binnenkomst worden naam en telefoonnummer van het kind genoteerd, zodat ouders hun kind zorgeloos kunnen achterlaten.

Ouders kunnen eventueel intussen in de foyer van WIJ De Luifel een kopje koffie drinken.

De disco is op vrijdag van 19.00-21.00 uur en kost 3 euro inclusief snoep en 2 limo.

Klik voor informatie op de link:

https://wijheemstede.nl/doelgroep/jeugd/kinderdisco-6-10-jaar/