De eikenprocessierups en de bastaardsatijnrups komen in Heemstede voor

Doordat het een koud voorjaar is geweest, is de overlast door de eikenprocessierups weken later dan vorig jaar. Ook de bastaardsatijn rups komt te voorschijn. Beide veroorzaken flinke huidirritatie door hun brandharen.
Ter bestrijding van de eikenprocessierups zijn 49 nestkastjes voor mezen opgehangen in het Groenendaalse Bos, want jonge mezen eten meer dan 50 rupsen per dag en een nest bestaat vaak uit 6 mezen. Er hangen ook 51 vleermuis kasten in het bos. Een vleermuis eet per dag een kwart van zijn eigen gewicht

De eikenprocessierups zit meestal in eikenbomen. Meerdere eikenprocessierupsen kunnen samen een boom helemaal kaal eten.
De eikenprocessierups is te herkennen aan lange witte haren. Ze zitten in nesten op boomstammen of op dikkere takken als een soort dicht spinnenweb.

De bastaardsatijnrups komt voor in duindoorns, meidoorns, sleedoorns, eiken, berken en fruitbomen. Ook deze rups heeft gemene haren waarvan de klachten overeenkomen met de klachten die horen bij de eikenprocessierups.
De bastaardsatijnrups is te herkennen aan:
  donkerbruin tot zwart lijf, lange geelbruine haren en 2 rode wratten op z’n rug.

Ziet u de eikenprocessierups of de bastaardsatijnrups in een boom in openbaar gebied, meld deze locatie dan bij de gemeente.