Corona blijft ook in 2022!

Het nieuwe jaar – 2022 – is begonnen en de redactie van Welkom Heemstede, Platform voor integratie wenst alle lezers een voorspoedig en vooral een gezond jaar.

We zullen er allemaal opnieuw veel aan moeten doen om gezond te blijven en misschien zelfs wel meer dan in 2020 en 2021. Het is moeilijk voor te stellen dat de coronapandemie nu al twee jaar duurt. Sinds kort is er zelfs een nieuwe virussoort – Omikron – gekomen, die nog veel besmettelijker is dan de vorige varianten.

Het is daarom nog belangrijker dat mensen zich laten vaccineren. De kans dat je (ernstig) ziek wordt is dan kleiner en als je dan toch nog ziek wordt is het meestal minder ernstig en hoef je haast nooit naar het ziekenhuis. Het is waar dat de bescherming door het vaccin na enige tijd minder wordt en daarom adviseert de gezondheidsraad (een groep hele goede artsen) om een “booster” te nemen. Dat is heel belangrijk, zeker nu het aantal besmettingen door Omikron heel sterk stijgt. Op 7 januari zijn zelfs 25.000 mensen in Nederland opnieuw besmet. Hoewel de ziekteverschijnselen minder erg zijn dan bij vorige varianten, zullen bij deze grote aantallen toch ook weer veel mensen in het ziekenhuis terecht komen.

Sommige mensen in Nederland – en ook in andere landen –zeggen dat vaccineren niet nodig is of zelfs onzin is. De meeste deskundigen vinden het echter wel belangrijk en nuttig. Als je het zelf niet vertrouwt, ga er dan met je huisarts over praten. Hij of zij kan je alle informatie geven en heeft het beste met je voor. Laten we voorzichtig zijn en naar elkaar omkijken. Blijf gezond, dan wordt 2022 hopelijk toch een mooi jaar.